Blankenberge: 31/08/2017

Golfbiljartclub Les Deux Clefs start met grote ambitiesHet nieuw seizoen van de Golfbiljartclub Les Deux Clefs wordt een jubileum editie. In 2018 mag de club 20 kaarsjes uitblazen. De beide ploegen, de A- ploeg in ereklasse en de B-ploeg in derde klasse, hopen ook mooie resultaten te boeken.

Voor het jubileumjaar staan nog geen concrete evenementen gepland, de meeste weekends worden reeds ingepalmd door de competitie. De A-ploeg gaat van start op vrijdag 1 september. Ze spelen thuis tegen Sportwereld A uit Zeveren-Deinze, aanvang 20:00 uur. De A-ploeg ambieert een top-5 in ereklasse en hoopt stiekem op een top-3.

Les Deux Clefs B start eveneens met een thuiswedstrijd, dit op zaterdag 2 september om 19:00 uur. Zij staan tegenover Den Tell D uit Knesselaere. "De B-ploeg die dit seizoen in derde klasse biljart, droomt stilletjes van een promotie", zegt Jos Van Damme. "We zien wel waar het schip zal stranden, kwaliteit hebben we in ieder geval in huis."

Naast de competitie speelt de Blankenbergse golfbiljartclub ook mee voor de Verbondsbeker en de Beker van België. "De verbondsbeker is al een doel op zich want door loting komen we uit tegen de finalist van vorig jaar Tap Team A uit Zele", zegt Jos. De voorrondes voor de Beker van België (50+) start op 17 september thuis met de heenwedstrijd en op 8 oktober de terugwedstrijd tegen de biljartfederatie Klein Brabant.

Op de activiteitenkalander van de golfbiljartclub Les Deux Clefs staat in het weekend van 23 en 24 september hun jaarlijks mosselfestijn gepland waar iedereen van harte welkom is. De porties mosselen met frietjes zijn van 12:00 tot 20:00 uur te verkrijgen aan 16 euro. Het mosselfestijn gaat door in het clublokaal Les Deux Clefs. In het jubileum jaar 2018 volgen nog tal van andere activiteiten.

 

Voorzitter en stichter van Golfbiljartclub LDC, Jean-Paul Vandenbroucke, geeft er de brui aan. Na 18 jaar van inzet verlaat hij de ploeg waarvoor zijn hartje klopte. Hij was jarenlang de drijvende veer van onze Blankenbergse vereniging.

Vele kwaliteiten sierden hem, daarboven bezat hij een doorzettingsvermogen en een stalen karakter. De club kende onder zijn leiding wel en wee, hij bracht de ploeg naar de hoogste klasse en stond steeds als een paal achter zijn B-ploeg. Het ging in het verleden ook wel eens verkeerd, meerdere spelers waren het niet altijd eens met zijn gedachtegang en manier van werken. Ze verlieten de club, maar J-P bleef nooit bij de pakken zitten en zette door.

Nu heeft Jean-Paul besloten de club te verlaten. Hij kon zich niet verzoenen bij het feit dat een voorstel van hem, unaniem afgewezen werd.

Maar LDC blijft verder bestaan, het bestuur werd hervormd en er zal passioneel verder gebiljart worden. Ook de sociale evenementen zullen verder georganiseerd worden zoals nooit tevoren. Wij namen afscheid van Jean-Paul en wensen hem het beste toe in zijn verdere carrière.

Het doel van het nieuwe bestuur is een nieuwe wind te laten waaien en te verbeteren wat te verbeteren valt...

Feit is dat we aan de kust afhankelijk zijn van spelers, van buiten onze locatie, die bereid zijn bij onze club te komen spelen. Wij doen er alles aan hen te paaien en een goed gevoel te geven, daar zullen we verder voor zorgen. Toch zijn er twee spelers die de club verlaten, om het voorbestaan van de club met twee ploegen, op termijn, te garanderen zijn we op zoek naar nieuw bloed, voor zowel de A-ploeg in ereklasse als voor de B-ploeg in de tweede klasse. Gegadigden zijn vrij zich te melden in ons lokaal, voor informatie kunnen ze altijd terecht bij de nieuwe Voorzitter, Jos. 


Blankenberge: 20/02/2015Golfbiljartclub Les Deux Clefs voorlopig derde in ereklassementDe A-ploeg van Golfbiljartclub Les Deux Clefs Blankenberge staat na ¾ van het seizoen op een mooie derde plaats met 27 punten op amper twee puntjes van de 'De Rüen Meulen' die tweede staan. Koploper in ereklasse is 'De Patrijzen A' met 36 punten.Golfbiljartclub Les Deux Clefs voorlopig derde in ereklassement

"Kampioen worden zal onmogelijk zijn maar in de eerste drie eindigen was bij aanvang van de competitie onze hoogste doelstelling", zegt secretaris Jos Van Damme. "We hebben nog zes wedstrijden te spelen, waarin we nog de eerste vijf uit het huidige klassement treffen."

De B-ploeg van Golfbiljartclub Les Deux Clefs speelt een erg moeilijk seizoen. Momenteel staan ze voorlaatste met 2 punten achter op een veilige plek. Ze hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld, de strijd tegen de degradatie is zeker nog niet verloren.

"De provinciale kampioenschappen zijn reeds achter de rug. Hierin behaalden Arnold Marien, Jos Van Damme, Renzo Gunst en Linda Van Hee de 1/16 finales", zegt Jos. "Deze vielen echter tegen enkel Renzo en Linda konden daar een winstpartij optekenen."

Een lichtpuntje voor de club was de Provinciale titel voor Donald Goethals en Linda Van Hee. Zij wonnen de categorie duo's gemengd. Met het einde van het seizoen in zicht komen nu ook de individuele kampioenschappen eraan. Deze starten in de maand april. Maar eerst zijn er nog de bekerwedstrijden ...

De B-ploeg is reeds uitgeschakeld voor de toekomstbeker. De A-ploeg is nog in de running. Op 22 februari wordt de kwartfinale voor de verbondsbeker in Blankenberge gespeeld. Hierin neemt de A-ploeg van Golfbiljartclub Les Deux Clefs het op tegen Den Boer A uit Mariakerke. De terugwedstrijd is op 15 maart gepland. Wie een kijkje wil komen nemen naar de bekerwedstrijd is welkom in Café Les Deux Clefs in Blankenberge zondag 22 februari om 15:00 uur.


Blankenberge: 20/11/2014Les Deux Clefs speelt Kwartfinale Beker van België

Les Deux Clefs speelt Kwartfinale Beker van België
v.l.n.r. Renzo Guns, Donald Goedhals, Jos Vandamme, Guy Speliers en Arnold Marien.

Na de dubbele bekerwinst vorig seizoen is de Golfbiljartclub Les Deux Clefs vol enthousiasme aan het nieuw competitiejaar begonnen. De start liep alvast van een leien dakje, maar de zwaarste tegenspelers moeten nog komen. De Blankenbergse A ploeg van Les Deux Clefs prijkt momenteel op de derde plaats in ereklasse.

November is ee zware maand voor de Golfbiljartclub Les Deux Clefs. In de competitie hebben ze een aantal toptegenstanders en daarnaast is er de dubbele confrontatie voor de 'Beker van Belgie voor Bekerwinnaars'.

Zondag jongstleden 16 november vond de kwartfinale plaats van de Beker van België. Dat gebeurde in eigen lokaal café Les Deux Clefs te Blankenberge. "Dat de Bekermatch tegen Biljartclub Strijtemboys uit verbond 'Pajottenland' geen gemakkelijke partij zou worden was te voorspellen", zegt Jos Vandamme.

Jos moest de leiding op zich nemen want net voor de wedstrijd kampte kapitein Eddy Pennewaert met hartproblemen. Reverve speler Jean-Paul Vandenbroucke werd in allerijl opgeroepen waardoor de wedstrijd alsnog met een kleine vertraging kon starten.

Als eerste was Guy Speliers aan de beurt, hij won zijn twee wedstrijden en bracht zo de ploeg op 1-0 voorsprong. Tweede speler was Donald Goedhals die begon met enkele mooie stoten ... zijn gewaagde piquéstoot lukte echter niet, toch won hij de eerste partij. In de tweede partij nam hij enkele verassende keuzes, maar wanneer het lopen van de ballen Donald verschillende keren compleet tegen zat moest hij een 'belle' (derde partij) spelen. Daarin had zijn opponent het geluk aan z'n zijde, met als resultaat ... de bordjes op 1-1.

Les Deux Clefs speelt Kwartfinale Beker van België

Arnold Marien kwam als derde aan de biljarttafel. Hij speelde met veel vertrouwen en gaf zijn rivaal degelijk weerwerk. De eerste partij moest hij zich gewonnen geven, maar in manche twee en drie toonde hij zich duidelijk de sterkste. Arnold bracht de score op 2-1. De volgende in het rijtje was Renzo Guns die met goed spel voor de dag kwam. Hij leek het initiatief te nemen, maar tegen de speler met de grootste faam bij de Vlaams Brabanders was er meer nodig. Terug naar een gelijk spel 2-2.

Jos Van Damme kwam als vijfde aan de afstoot en hoewel het geluk van zijn tegenstander echt niet meezat, kon Jos toch op geen enkel moment aanspraak maken op een zege. Jos werd compleet overspeeld en de voorsprong ging naar Strijtemboys met 2-3. Reservespeler Jean-Paul Vandenbroucke kwam als laatste aan de beurt. Hij beschikte door het plotste invallen echter niet over zijn eigen keu wat een grote handicap was. Daarnaast kreeg ook hij de pech tegen een zeer sterke speler uit te komen. De wedstrijd voor de Berker van België werd verloren met 2-4 op het scorebord.

"Zoals vooraf aangekondigd hadden we hier te maken met een sterke ploeg ", zegt Jos Van Damme."Anderzijds moeten we zeggen dat het halfweg gemakkelijk 3-0 kon geweest zijn, een bewijs dat het zeker mogelijk was. We hebben deze wedstrijd verloren maar gaan zeker niet als geslagen honden de terugmatch op 23 november aanvatten."

Wij van de krant van Blankenberge volgden zondag de spannende wedstrijd vanop de eerste rij. Alle partijen verliepen in een gemoedelijke, sportieve sfeer met duidelijk wederzijds respect, het was een toffe leerrijke namiddag!


Blankenberge: 21/08/2014Blankenbergse Golfbiljartclub Les Deux Clefs zeer ambitieusNa de dubbele bekerwinst vorig seizoen zijn de twee ploegen van de Golfbiljartclub Les Deux Clefs zeer gedreven voor het nieuw competitiejaar. De A ploeg promoveerde vorig seizoen naar ereklasse, het hoogste niveau, en eindigde achtste. De B-ploeg finishte in tweede afdeling op de tiende plaats.

"De Blankenbergse Golfbiljartclub Les Deux Clefs zorgde voor een primeur want nooit eerder werd de Verbondsbeker en de Toekomstbeker door dezelfde club gewonnen", zegt secretaris Jos Van Damme. "Door deze dubbele bekerwinst koesteren we de ambitie om dit jaar hoger in het klassement te eindigen."

Golfbiljartclub Les Deux Clefs secretaris Jos Van Damme

De ploegen zijn quasi ongewijzigd, Eddy Pennewaert is kapitein van de A ploeg ... Donald Goedhals, Jean-Paul Vandenbroucke, Guy Speliers, Jos Van Damme, Arnold Marien en nieuwkomer Renzo Guns vervolledigen het team.

Als enige vrouw binnen de club komt Linda Van Hee als vaste speelster bij de B ploeg. De ploegkapitein is Jonas De Meester. De andere spelers zijn Patrick De Meester, Jurgen Bervoets, Marc De Ridder, Johan Pieters, Danny Doom, Rudy Van Bellingen en Rik Raeymaekers.

Wie de spelers aan het werk wil zien, kan op woensdag- en donderdagnamiddag een kijkje komen nemen tijdens de trainingen in hun lokaal 'Café Les Deux Clefs' gelegen in de De Smet de Naeyerlaan 126 te Blankenberge. De biljarttafel werd begin augustus compleet in het nieuw gezet. Net op tijd zodat iedereen nog voldoende zou kunnen oefenen voor het nieuw competitieseizoen die start op vrijdag 22 augustus.

De biljarttafel in Les Deux Clefs is het enige exemplaar in Blankenberge die conform is aan de Belgische reglementeringen voor golfbiljartcompetitie. "Twee maal per jaar wordt het laken en ook de tappen vervangen", zegt Jos Van Damme "onze tafel is zelfs verwarmd, zodat men hier in geen geval kan spreken over een gewoon café spel, maar wel van een serieuze sport, waar heel wat denkwerk mee gemoeid is. Golfbiljart is geen gemakkelijke biljart discipline, men moet de stoten van zijn tegenstander proberen in te schatten, een soort schaakbiljart."

Jos Van Damme, oorspronkelijk afkomstig uit Jette, hanteert reeds dertig jaar de keu ... "vier jaar geleden ben ik zoals velen 'aangespoeld' hier in Blankenberge, ik dacht geen biljart meer te spelen, maar nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit in zo'n degelijke club heb gespeeld."

De ambitie van de Golfbiljartclub Les Deux Clefs reikt ver, zeker nu de organisatie van het Belgisch Kampioenschap 2017 in Blankenberge een feit is. "De GEOZ Federatie en de Belgische Golfbiljart Federatie hebben de organisatie op lokaal vlak aan ons toevertrouwd", vertelt Jos "het kampioenschap die een drietal weken in beslag zal nemen vindt plaats in de Saveryszaal van het CC Casino. Er zijn heel veel categorieën ... enkel, dubbel, dames, junioren, veteranen, oude gloriën en dit in hoger en lagere reeksen. Alles samen gaat het om een zes à zevenduizend spelers,", verduidelijkt de secretaris "dat wordt dus nog een hele puzzel."

Maar eerst zullen de spelers van de Blankenbergse Golfbiljartclub Les Deux Clefs zich concentreren op de competitie 2014-2015. De A ploeg speelt de eerste wedstrijddag vrijdag 22 augustus thuis tegen Sportwereld Zeveren-Deinze om 20:00 uur. De B ploeg start op verplaatsing tegen Sportivo Eeklo op zaterdag 30 augustus. We wensen beide teams veel succes en wie de wedstrijden wil mee volgen is van harte welkom in Café Les Deux Clefs!